STRAATSBURG - De opvolger van Wim Duisenberg als voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) moet van onbesproken gedrag zijn, vinden Nederlandse europarlemenariërs. "Dat wordt nog een zware job voor de Fransen om een president te vinden die in heel Europa vertrouwen geniet", aldus CDA'ster Karla Peijs donderdag.

Alom wordt aangenomen dat de nieuwe voorzitter een Fransman zal zijn. Of Trichet het wordt, destijds concurrent van Duisenberg, is nog maar zeer de vraag wegens beschuldigingen aan zijn adres. "In mijn ogen kan Trichet het niet worden. Het moet iemand van onbesproken gedrag zijn, waar geen smet op kleeft", vindt Peijs, die benadrukt dat Trichet voor het overige wel de juiste kwaliteiten heeft.

Ook Jules Maaten (VVD) vindt Trichet moeilijk, "tenzij uit het Franse onderzoek blijkt dat er geen enkel probleem aan hem kleeft". Volgens hem zijn er wel competente Franse kandidaten te vinden, omdat het land rijkelijk vertegenwoordigd is in functies bij internationale financiële instellingen.

Ook Noyer, die binnenkort aftreedt als bestuurslid van de ECB, wordt soms genoemd als opvolger. Maar volgens Peijs heeft deze Fransman, die een smetteloze conduitestaat heeft, 'onvoldoende statuur'. Het Europees Parlement kan een benoeming van een nieuwe ECB-baas niet formeel blokkeren, maar mag kandidaten wel aan de tand voelen. Een negatief oordeel zou een slechte start zijn voor Duisenbergs opvolger.

Maaten prijst de vertrekkende ECB-topman. "Ik heb met hem van mening verschild over de introductie van de euro," zegt de VVD'er, doelend op zijn vergeefse pleidooi voor 'frontloading' van eurobiljetten, "maar ik moet erkennen dat de introductie zeer goed is verlopen. Dat is een van de dingen waar je hem moet beoordelen."

/ECONOMIEDuisenberg stapt op