AMSTERDAM - Philips en Koninklijke Olie/Shell waren er donderdagochtend de oorzaak van dat de Amsterdamse beurs in het rood terechtkwam. Beide zwaargewichten verloren terrein na de presentatie van hun jaarcijfers en namen de AEX-index mee naar beneden. De belangrijkste graadmeter van het Damrak noteerde tegen de middag 0,4 procent lager op 479,71 punten.

Bekijk video

Bij Philips was het niet eens zozeer het recordverlies (2,6 miljard euro) dat het elektronicaconcern boekte. De verwachting dat de voor Philips belangrijke markten dit jaar nauwelijks zullen aantrekken, viel veel slechter. "De vooruitzichten zijn niet al te positief. Het betekent dat winst vooral door een betere interne bedrijfsvoering, zoals verdere kostenbeheersing, gehaald moet worden", stelde een analist vast.

De mededeling in de loop van de ochtend, van topman G. Kleisterlee, dat 2002 voor Philips winst zal opleveren, zorgde voor een licht herstel van het aandeel. Van een verlies van 2,5 procent kroop het concern op naar een verlies van 1,1 procent op 29,07 euro.

De weinig optimistische vooruitzichten van Philips drukten ook elders in Europa branchegenoten naar beneden. De ICT-sector kreeg een tik mee van Cisco. Deze Amerikaanse netwerkbouwer meldde woensdag na het sluiten van de New Yorkse beurs meevallende kwartaalresultaten, maar was tevens zeer behoedzaam in zijn vooruitzichten.

In Europa reageerden vooral Alcatel, producent van telecomapparatuur, en Siemens met koersverliezen van respectievelijk 1,6 en 1,3 procent. De grote beurzen waren allemaal lager, Londen 0,5 procent, Parijs 0,3 procent en Frankfurt 0,8 procent.

Koninklijke Olie moest de jaarcijfers bekopen met extra koersverlies. Tot 11.00 uur, het tijdstip dat de resultaten werden bekendgemaakt, stonden de 'Olies' zo'n 0,2 procent lager. Het besef dat de resultaten over 2001 lager uitpakten dan verwacht, zorgde voor extra druk. Aan het eind van de ochtend stond Koninklijke Olie procent lager op 56,15 euro.

Euro

De euro stond rond het middaguur op 0,8665 dollar. Dat was maar iets lager dan de 0,8675 dollar van eerder in de ochtend. De reactie op de aankondiging dat Wim Duisenberg zijn functie van ECB-president volgend jaar neerlegt, was daarmee te verwaarlozen. Tegenover het pond was de euro vrijwel onveranderd op 0,6150.