Telefónica grijpt in bij bestuur Endemol

HILVERSUM - Het Spaanse telecomconcern Telefónica heeft ingegrepen bij tv-producent Endemol. De voorzitter van de raad van bestuur, de Nederlander Aat Schouwenaar, wordt opgevolgd door de Spanjaard Joaquín Agut Bonfills. Agut komt van de internetpoot Terra.

Dat heeft het concern donderdag bekendgemaakt. Schouwenaar volgde pas onlangs, in juni, John de Mol op. De raad van bestuur van het amusementsbedrijf beraadt zich op de ontstane situatie, zei een woordvoerder van Endemol.

'Verrast'

In de zomer van 2000 verkochten De Mol en zijn partner Joop van den Ende hun bedrijf voor 5,5 miljard euro aan Telefónica. Toen werd beloofd dat Endemol als zelfstandig onderdeel van het Spaanse telecomconcern zou voortbestaan. "De afgelopen jaren zagen we nooit een Spanjaard. Alleen de vier in de raad van commissarissen tijdens de vergaderingen vijf keer per jaar. We zijn dan ook verrast", aldus de woordvoerder.

Telefónica heeft tegenover Endemol alleen verklaard dat het indertijd veel geld heeft betaald voor het bedrijf en dat het daarom een Spanjaard aan het roer wil. Volgens de woorvoerder van Endemol lieten de commissarissen, onder wie de financiële topman van het Spaanse moederbedrijf, geen negatieve geluiden horen over het functioneren van Schouwenaar. "Integendeel, we hebben vorig jaar goed gedraaid en draaien dit jaar nog iets beter."

De Mol is in juni op eigen verzoek teruggetreden als eerste man van Endemol om meer ruimte te geven aan zijn creatieve talenten.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie