Boeren vrezen voor gevolgen melkoorlog

RIJSWIJK - De boeren worden de dupe van de voortdurend lage prijzen voor een liter melk. Zij vrezen dat de nu al te lage literprijs bij de onderhandelingen volgende maand nog verder wordt afgeknepen.

Als de melkveehouders onder de kostprijs melk moeten blijven produceren, heeft dit grote gevolgen voor het platteland, zei S. van Keimpema van de Nederlandse MelkveehoudersVakbond NMV donderdag.

48 Cent per liter

De boeren leveren voor de begin dit jaar afgesproken prijs van eurocent per liter. Onderzoek toonde volgens Van Keimpema echter al snel aan dat de kostprijs eigenlijk tussen de 42 en 44 cent lag. Recent onderzoek van het economisch instituut voor de landbouw LEI laat volgens haar zien dat de kostprijs inmiddels al naar 48 cent is gestegen.

Zij vreest dat boeren een dergelijke prijs niet zullen krijgen. Er zijn supermarkten die een pak halfvolle melk verkopen voor 47 cent.

Aldi

De NVM had gehoopt dat de directie van Aldi, waar vakbondsleden eerder actie hebben gevoerd, de prijzenslag in ieder geval voor de zuivel zou stoppen. De directie van de keten heeft laten weten dat de melk voor dezelfde lage prijs in de schappen blijft.

De onderhandelingen over de nieuwe melkprijs beginnen in januari.

Tip de redactie