Voedselagentschap positief over gemanipuleerde maïs

BRUSSEL - Genetisch aangepaste maïs van het type NK603 is net zo veilig als gewone maïs. Het kan gewoon worden gebruikt voor voedsel of diervoeding. Ook teelt kan als veilig worden beschouwd voor het milieu, zo heeft het Europese voedselagentschap EFSA donderdag geadviseerd aan de Europese Commissie.

Het pas opgerichte voedselagentschap begon het onderzoek, omdat EU-lidstaten de risico's verschillend beoordelen, toen het Amerikaanse bedrijf Monsanto toelating aanvroeg. Nederland en Spanje zagen geen risico's, maar bijvoorbeeld Oostenrijk was juist negatief.

Allergie

Het Europese voedselagentschap noemt het nu onwaarschijnlijk dat de maïs een slechte invloed heeft op mensen, dier of milieu. Het is ook onwaarschijnlijk dat het meer allergische reacties oproept dan bij gewone maïs, concludeerde de Nederlandse onderzoeker H. Kuiper voor het voedselbureau.

Monsanto heeft de maïs ontwikkeld. De planten zouden minder bestrijdingsmiddelen nodig hebben en de maïs zou beter verteerd worden door bijvoorbeeld kippen.

Andere wetenschappelijke comités van de Europese Unie hebben al ruim tien andere genetisch gemodificeerde producten als 'veilig' beoordeeld. Momenteel weert de Europese Unie echter in principe Amerikaanse genetische landbouwproducten. Minister Brinkhorst (Economische Zaken) pleitte woensdag nog voor opheffing van de boycot. Hij vindt dat Europa te angstig doet over biotechnologie.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie