Staalhandelsoorlog tussen VS en EU voorkomen

WASHINGTON - De Verenigde Staten zijn met onmiddellijke ingang gestopt met hun omstreden extra heffingen op de invoer van buitenlands staal. President Bush kondigde dit donderdag aan na sterke internationale en binnenlandse druk om te stoppen met de bescherming van de Amerikaanse staalindustrie.

Politieke commentatoren in de VS spraken vooraf van "een van de moeilijkste beslissingen" in de loopbaan van Bush, omdat staalproducerende staten als Pennsylvania, Ohio en West Virginia volgend jaar van belang kunnen zijn bij de presidentsverkiezingen.

Pittsburgh

Eerder deze week was Bush in Pittsburgh, waar ooit de staalindustrie floreerde, om geld in te zamelen voor zijn verkiezingscampagne. Maar hij repte toen met geen woord over het gevoelige onderwerp en haalde 850.000 dollar op.

Bush liet donderdag het woord doen door zijn handelsvertegenwoordiger Robert Zoellick. Volgens Zoellick heeft de bescherming gewerkt om Amerikaanse staalbedrijven er weer bovenop te helpen, na jarenlange malaise, en is het nu tijd om er een einde aan te maken.

Licentie

Het Witte Huis gaf wel aan dat het nauwgezet de staalimporten zal blijven volgen via een licentiesysteem voor ondernemingen die staal uit het buitenland halen. Nog steeds is er vrees dat te veel goedkoop buitenlands staal de Amerikaanse markt zal overspoelen.

De Wereldhandelsorganisatie (WTO) heeft de staaltarieven, die vorig jaar zijn ingesteld en konden oplopen tot 30 procent, al twee keer veroordeeld. De Europese Unie dreigde met sancties ter waarde van meer dan 2 miljard dollar als de VS niet zouden stoppen met het bevoordelen van hun staalconcerns. Volgens WTO-regels hadden de strafmaatregelen half december kunnen ingaan.

Auto's

Ook in eigen land lag Bush onder vuur. Autofabrikanten werden door de extra invoerrechten opgezadeld met hogere kosten. Bovendien dreigden staten als Wisconsin en Florida de tol te moeten betalen voor de neiging van Bush om noodlijdende industrieën te hulp te schieten. De EU was onder meer van plan om de export van motorfietsen (Harley-Davidson) uit Wisconsin en citrusvruchten uit Florida te bemoeilijken.

De knieval van Bush is goed nieuws voor Corus. Hoewel het Brits-Nederlandse staalconcern voor sommige producten werd gevrijwaard van hogere Amerikaanse invoerrechten, zag het zijn export naar de VS teruglopen.

De Europese staallobby reageerde verheugd op het Amerikaanse besluit. "Dit betekent dat de markttoegang weer normaal wordt", aldus Eurofer, een brancheorganisatie waarvan Corus ook lid is.

Drie jaar

Aanvankelijk had de Amerikaanse regering drie jaar lang extra invoerrechten willen heffen op staal uit het buitenland. De snelle reactie van de EU, Japan, Brazilië en China maakten dit tot een hachelijke zaak. Op hun initiatief oordeelde de WTO begin vorige maand in hoger beroep dat de tarieven in strijd zijn met de internationale handelsregels.

EU-handelscommissaris Lamy sprak donderdag van "goed nieuws" voor de Europese staalproducenten en staalarbeiders. Volgens hem heeft de staalindustrie in de EU circa 300 miljoen euro aan export naar de VS verloren door de extra invoerheffingen.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie