OPEC handhaaft huidig productieniveau

WENEN - De Organisatie van Olie-Exporterende Landen (OPEC) heeft donderdag besloten om haar huidige productieniveau voorlopig te handhaven. De leden van de OPEC kwamen deze week in Wenen bijeen om de situatie op de oliemarkt te bekijken.

Vooraf was al duidelijk dat er niets zou veranderen aan het productieniveau van 24,5 miljoen vaten (van 159 liter) per dag. De huidige olieprijs stemt tot tevredenheid, zo lieten verscheidene olieministers weten.

De OPEC, die de helft van de wereldwijde handel in olie controleert, besloot eind september tot verrassing van velen om de olieproductie met 3,5 procent te beperken tot 24,5 miljoen vaten per dag. Sindsdien is de olieprijs sterk gestegen. Donderdag daalde de prijs van een vat Noordzee-olie met 1,8 procent tot 28,60 dollar.

OPEC-olie, gebaseerd op verscheidene oliesoorten, kostte vorige week gemiddeld 28,47 dollar. Daarmee bevond die zich iets boven de bandbreedte van 22 tot 28 dollar die de OPEC nastreeft. De organisatie kijkt echter vooral naar de toekomstige vraag naar olie. Analisten gaan er daarom vanuit dat de OPEC-leden volgend voorjaar de oliekraan verder dichtdraaien. De winter op het noordelijk halfrond is dan voorbij en er moet ruimte worden gecreëerd voor extra export uit Irak.

Saudi-Arabië gaf eerder deze week aan een hoger prijsniveau na te streven wegens de huidige zwakte van de dollar. De olieproducerende landen verliezen momenteel aan koopkracht, zeker als ze goederen uit Japan en de Europese Unie importeren.

De OPEC komt op 31 maart opnieuw bijeen in Wenen, waar het hoofdkantoor is gevestigd. Op 3 juni volgt een vergadering in Beiroet.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie