AMSTERDAM - ING en Aegon hebben maandag bevestigd dat ze mede-ondertekenaars zijn van een brandbrief aan de Europese Commissie, waarin ze oproepen tot sancties tegen Hongarije.

Beide financiële instellingen gaven geen commentaar over de omvang van de af te dragen extra belasting in het land.

In totaal beschuldigen de topbestuurders van vijftien internationale bedrijven, waaronder ook E.on, RWE, AXA en Deutsche Telekom, de huidige EU-voorzitter van het opleggen van buitensporige en onrechtvaardige belastingen.

Daarvan zouden de Hongaarse dochterondernemingen van de bedrijven de dupe worden. Volgens de bedrijven zijn de Hongaarse belastingmaatregelen, die het land met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2010 wil heffen, in strijd met de concurrentieregels van de Europese Unie. De bedrijven willen dan ook dat ze worden ingetrokken.

De brief aan EC-voorzitter José Manuel Barroso dateert van half december. Een woordvoerder van Aegon gaf aan dat de verzekeraar de brief ondertekende ''om aan te geven dat we bezorgd zijn over de maatregelen in Hongarije''. Over de omvang van de belastingen voor Aegon valt ''nog niets te zeggen'', zo gaf hij aan. ING meldde ''nooit lokale bedragen'' bekend te maken.