WAGENINGEN - Nederland wordt niet het land van megastallen en megabedrijven. Dat past helemaal niet in ons landschap. Dat zegt voorzitter Albert Jan Maat van de Land- en Tuinbouworganisatie LTO Nederland in zijn nieuwjaarstoespraak.

"In de agrarische sector in ons land lopen ondernemers op een aantal terreinen aan tegen de grenzen van de schaalvergroting", aldus Maat. Groei van het bedrijf kan voor boeren en tuinders wel een optie zijn, maar volgens Maat biedt ook een "extra tak op het bedrijf" perspectief.

Nu al kiest een op de vijf agrariërs ervoor om naast het gewone bedrijf diensten aan te bieden als recreatie, zorg of het verkopen van de eigen producten. Ook natuurbeheer is een mogelijkheid om de activiteiten te verbreden.

Groter deel

Boeren en tuinders ontvangen maar een beperkt deel van de prijs die consument in de supermarkt betaalt voor de producten en Maat vindt dat ze recht hebben op "een groter deel van de koek".

Hij wijst erop dat de boeren mede-eigenaars zijn van coöperaties en van veel bedrijven en roept hen op om mee te praten over de koers van die bedrijven.