RIJSWIJK - Verkopers van vuurwerk rekenen vrijdag op een drukke dag. ''Net als met kerst en sinterklaas stellen mensen hun aankoop tot het laatste moment uit, dat was de voorgaande jaren ook zo'', zei een woordvoerder van de Branchevereniging Consumentenvuurwerk Nederland (BCN).

Vuurwerk mag alleen de laatste drie dagen voor de jaarwisseling worden verkocht. De ongeveer 1600 verkooppunten moeten daarvoor een vergunning van de gemeente hebben.

De eerste verkoopdag was rustiger dan gedacht. ''Winkeliers begonnen zich zorgen te maken. Gelukkig werd het donderdag toch nog heel erg druk. We verwachten de voorspelde omzet van 65 miljoen euro zeker te gaan halen'', zei de woordvoerder.

Knalvuurwerk

De branchevereniging merkt dat de vraag naar siervuurwerk dit jaar zienderogen toeneemt. De verkoop van het pure knalvuurwerk, zoals de populaire kanonslagen, is in sommige winkels met 40 procent gedaald.

''Deze producten werden twee jaar geleden met afstand het meest verkocht. Nu zie je dat de trend richting siervuurwerk gaat. Ook bij de jongeren.''

Van vrijdag 31 december 10.00 uur tot en met zaterdag 02.00 uur mogen de knallers en vuurpijlen de lucht in. 

Bekijk lezersfoto's van de jaarwisseling op NUfoto

Vuurwerkverkoop in Nederland