Werkgevers: loonkosten mogen niet stijgen

DEN HAAG - De jongste cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) over de Nederlandse economie onderstrepen nog eens dat het najaarsakkoord onverkort moet worden uitgevoerd. Dat betekent dat de loonkosten niet mogen stijgen en dat de vakbonden in de CAO-onderhandelingen niet met allerlei aanvullende eisen moeten komen.

Dat stellen de werkgeversorganisaties MKB Nederland en VNO-NCW donderdag in een reactie op de rapportage waarin het CPB constateert, dat het met de Nederlandse economie bijzonder slecht gaat. In het najaarsakkoord is afgesproken de lonen in 2004 en 2005 vrijwel te bevriezen. Maar de vakbonden zien nog wel ruimte voor aanvullende eisen. Volgens de FNV is daarvoor 4 procent "loonruimte" beschikbaar.

"Het najaarsakkoord moet worden uitgevoerd. Er is geen aanleiding te zoeken naar vluchtwegen om eronderuit te komen", aldus een woordvoerder van VNO-NCW. "Het bedrijfsleven, waar de klappen vallen, moet meer ruimte krijgen", aldus de zegsman. Het kabinet is volgens hem daarmee al op de goede weg.

VNO-NCW noch MKB vindt dat het kabinet nu al met extra bezuinigingen met komen. Volgens secretaris economische zaken J. Rats van MKB-Nederland moet er eerst gekeken of de economische groei kan worden vergroot. In het voorjaar kan vervolgens worden bezien hoe dat heeft uitgepakt. "Dan kunnen we in het najaar nog kijken of extra bezuiningen nodig zijn."

Ook wat VNO-NCW betreft moet in het voorjaar de stand van zaken worden geanalyseerd.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie