LONDEN - Het Britse telecomconcern BT (voorheen British Telecom) heeft het in de laatste drie maanden van vorig jaar beter gedaan dan was verwacht.

Het derde kwartaal van BT's boekjaar leverde een winst voor belastingen en bijzondere posten op van 381 miljoen pond sterling (621 miljoen euro). De gemiddelde raming van de kwartaalwinst was uitgekomen op 330 miljoen pond.

In de laatste drie maanden van vorig jaar kwam er een winst uit de bus van 483 miljoen pond. BT was toen een heel ander concern. In de tussentijd heeft het bezittingen afgestoten, een recordemissie gepleegd en een joint venture in de Verenigde Staten geschrapt. Al met al verminderde schuldenlast, voor veel telecomconcerns een molensteen om de nek, met 2,9 miljard tot 13,6 miljard pond (36 miljard euro).

Bij BT zwaait de Nederlander Ben Verwaayen sinds vorige maand de scepter. Verwayen verklaarde dat hij de tarieven voor snel internet binnenkort verlaagt. Die verlaging maakt deel uit van een strategie om het telecomconcern weer op de rails te krijgen. De beleggers zitten te springen om nieuwe plannen, nu de koers van het aandeel BT op een niveau van tien jaar geleden staat.

Verwaayen, afkomstig van Lucent Technologies nadat hij daarvoor bij KPN uit de top was gestapt, verklaarde binnen twee maanden de nieuwe strategie te onthullen. Zijn optreden bij BT zal open zijn, zo beloofde hij. Dat is wennen voor de Britten, die topmensen bijna niet anders kennen dan enigszins arrogante en schoolse types.