AMSTERDAM - ABN Amro gaat minder makkelijk tophypotheken verstrekken aan piloten en medisch specialisten, schrijft Het Financieele Dagblad.

Volgens de bank zijn de vooruitzichten in financiële groei voor deze beroepsbevolking veranderd. Ook speelt mee dat de prijzen in het vrije segment fors zijn gedaald, huizen die wel vaak gekocht worden door deze beroepsbeoefenaren.

ABN Amro is naar eigen zeggen de grootste hypotheekverstrekker aan piloten. Het uitgangspunt dat deze beroepsgroepen een gouden financiele toekomst hebben is volgens de bank niet meer van deze tijd.

Zo ging de bank er eerder van uit dat medisch specialisten gemiddeld 10 tot 15 procent per jaar meer gingen verdienen. Vanaf nu wordt er, onder invloed van de economisch slechtere tijden, beter gekeken naar de persoonlijke situatie.

De strengere blik van de Autoriteit Financiële Markten speelt ook een rol. Steeds vaker krijgen banken een boete omdat ze de onverantwoord hoge hypotheken verstrekken. Rabobank moest in oktober bijvoorbeeld 150.000 euro betalen na overtreding van de regels voor hypotheekadvies.