UTRECHT - Weinig studenten geneeskunde kiezen ervoor om zich te specialiseren in de ouderengeneeskunde. Dat heeft directeur Victor Slenter van het Capaciteitsorgaan woensdag gezegd.

De instelling, die de minister van Volksgezondheid adviseert over het aantal opleidingsplaatsen voor nieuwe artsen voor de toekomst, heeft deze week nieuwe prognoses gepubliceerd.

Voor het vakgebied ouderengeneeskunde moet het aantal opleidingsplaatsen vanaf 2012 stijgen van 99 naar 109 stuks maar volgens het orgaan is het zeer de vraag of dat aantal ook wordt bezet.

Dit jaar werden bijvoorbeeld maar 72 plaatsen benut. Volgens Slenter wordt onderzocht hoe het komt dat jonge artsen in opleiding minder belangstelling lijken te hebben voor dit onderdeel van het vak.

Affiniteit

''Je zou denken dat jonge mensen nu eenmaal minder affiniteit hebben met verpleeghuizen waar mensen de laatste jaren van hun leven doorbrengen, maar we weten dat niet zeker.''

Het Capaciteitsorgaan wil ook meer zogenoemde hbo-artsen laten instromen in de verpleeghuiszorg. Dat zijn gespecialiseerde verpleegkundigen die een aantal taken van officiële artsen kunnen overnemen.

Maar ook voor hbo-artsen geldt, volgens directeur Slenter, dat ze meestal niet kiezen voor werk in een verpleeghuis.