RIJSWIJK - Nederlandse consumenten kunnen vanaf woensdag weer rotjes, vuurpijlen en ander vuurwerk kopen. De verkoop loopt tot en met vrijdag.

De Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) verwacht op grond van de bestellingen in de voorverkoop dat de vuurwerkomzet dit jaar uitkomt op ongeveer 65 miljoen euro.

Vuurwerk mag alleen de drie dagen voorafgaand aan de jaarwisseling worden verkocht door handelaren die een speciale vergunning van de gemeente hebben gekregen.

Consumenten moeten 16 jaar of ouder zijn om vuurwerk aan te schaffen. Zij mogen legaal knallen van vrijdag 31 december 10.00 uur tot en met zaterdag 02.00 uur.

Belastingdienst

Handelaren in illegaal vuurwerk kunnen behalve strafrechtelijke vervolging ook een fikse boete en naheffingsaanslagen van de Belastingdienst tegemoet zien.

Door goede samenwerking en informatie-uitwisseling met het OM, de VROM-IOD en politie beschikt de Belastingdienst over genoeg gegevens om hoge aanslagen en boetes op te leggen, liet een woordvoerster van het ministerie van Financiën woensdag weten.

Uit een eerste onderzoek naar vijf handelaren bleek dat zij 2 miljoen euro moeten afrekenen met de fiscus. Zij hadden onder meer belasting ontdoken door te rommelen met btw-nummers en door constructies rond (buitenlandse) rechtspersonen. De Belastingdienst verwacht dat er de komende maanden nog meer aanslagen worden opgelegd.

Volg dit nieuws op Twitter via NUlive