AMSTERDAM - Amerikaanse vliegtuigmaatschappijen hebben naar verwachting 100 miljoen dollar (75 miljoen euro) verlies geleden door de sneeuwstormen die het land teisteren. Dit melden Amerikaanse media dinsdag.

Ongeveer 7000 vluchten werden zondag en maandag geschrapt. Het schrappen van de vluchten komt extra hard aan voor de vliegtuigmaatschappijen door het altijd drukke kerstseizoen. Maandagavond heropenden enkele vliegvelden waaronder die van New York en Boston.

De Amerikaanse autoriteiten denken dat de ergste periode voorbij is, maar veel vluchten ondervinden nog steeds vertragingen. Een woordvoerder verklaarde dat het nog dagen kan duren voordat passagiers een nieuwe vlucht krijgen toegewezen.

Puzzel

“Het is net een puzzel waarbij alle stukjes steeds van vorm veranderen”, verklaarde een woordvoerder van American Airlines. “Soms kunnen we passagiers geen plaats geven omdat we het gewoon niet weten.”

De sneeuwstorm legt het leven in de Verenigde Staten plat. In zes Amerikaanse staten is de noodtoestand uitgeroepen. In New York viel een halve meter sneeuw. Analisten vrezen voor de kerstverkopen.