AMSTERDAM - De Aannemersfederatie Nederland (AFN), vertegenwoordiger van zo'n 2000 MKB-bedrijven in de bouw, heeft de oorlog verklaart aan de grootste branchevereniging Bouwend Nederland en werkt aan een eigen cao voor zijn leden.

Vakbond FNV Bouw vreest dat werknemers de dupe worden van het gesteggel.

Aanleiding voor de ruzie tussen de brancheverenigingen is de algemeen verbindend-verklaring voor een nieuwe cao voor volgend jaar waar minister Kamp van Sociale Zaken vorige week zijn goedkeuring aan verbond. "Wij pikken het niet langer dat er over ons besloten wordt", zegt een woordvoerder van AFN.

"Wij gaan nu aankoersen op een eigen cao." Die nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst zou op zijn vroegst in 2012 in kunnen gaan.

Vorst

Een 'acuut' probleem voor AFN is de uitval van bouwvakkers die niet kunnen werken door het koude weer. De branchevereniging wil de terugkeer van de vorst-ww, een in 2004 afgeschafte regeling die de kosten bij vorstverlet over de gehele bouwsector verdeelt.

Bouwend Nederland beschouwt schade door vorst echter als een normaal bedrijfsrisico waar bouwbedrijven zich eventueel zelf tegen kunnen verzekeren. De brancheverenging vertegenwoordigt meer dan 60 procent van de werknemers in de bouw, genoeg om een cao verbindend te laten verklaren voor de hele bouwsector.

Crisis

Volgens AFN is een verzekering te duur, en nopen de slechte economsiche omstandigheden tot een terugkeer van de vorst-ww. "Bij veel gespecialiseerde aannemers woekert de crisis nog in alle hevigheid, er zit weinig vet meer op de botten", aldus een woordvoerder.

De branchevereniging vertegenwoordigt vooral kleinere bedrijven zoals voegers en steigerbouwers "Er vallen momenteel veel bedrijven om, vorstschade kunnen we er nu niet bijhebben", aldus de woordvoerder. Volgen hem heeft AFN echter geen stem in de totstandkoming van de jaarlijkse cao. Zolang die situatie voortduurt "is het oorlog in de bouwsector". "Wij gaan de messen slijpen."

Druk

FNV Bouw juicht elke oplossing voor het vorstprobleem toe. "Als de druk maar niet bij de werknemer wordt gelegd", zegt voorzitter John Kerstens in een reactie.

Volgens FNV leidt het geruzie ertoe dat ongeveer de helft van de bouwvakkers tijdens het koude weer onder druk worden gezet om toch te werken, terwijl in de cao is afgesproken dat dat bij een gevoelstemperatuur van min 6 graden of minder niet hoeft.

Clinch

Kerstens: "Beide organisaties gunnen elkaar het licht in de ogen niet en liggen over van alles met elkaar in de clinch. Als het erom gaat wie naast de minister op de foto mag, kunnen wij er nog wel om lachen."

"Maar als de bouwvakker de dupe wordt van het gedoe wordt het natuurlijk een heel ander verhaal. Het heeft er nu alle schijn van dat die strijd over de rug van de bouwvakker wordt uitgevochten."