Volgens de ECB heeft de beslissing van Duisenberg zijn termijn niet vol te maken vooral met zijn leeftijd te maken

AMSTERDAM - President van de Europese Centrale Bank

Bekijk video

Hij heeft woensdag de Spaanse premier Aznar, in zijn functie als huidige voorzitter van de Europese Unie, daarvan op de hoogte gesteld. Op 9 juli 2003 vertrekt Duisenberg, die in 1998 aantrad, bij de ECB.

"De beslissing van Duisenberg dient te worden gezien tegen de achtergrond van zijn eerder afgelegde verklaring dat hij vanwege zijn leeftijd niet de volledige termijn van acht jaar als president van de ECB wil volmaken", aldus een donderdag uitgegeven verklaring van de ECB.

Duisenberg trad in 1998 aan. De termijn van het bankpresidentschap is acht jaar, maar volgens Duisenberg zou hij die niet volmaken gezien zijn leeftijd. Frankrijk aasde vanaf het begin al op de topfunctie bij de ECB en hield altijd vol dat er een compromis bestond dat Duisenberg halverwege de termijn plaats zou maken voor Jean-Claude Trichet, president van de Franse centrale bank.

Duisenberg heeft steeds tegengesproken dat er zo'n akkoord bestond. Vorig jaar zei hij in ieder geval te willen aanblijven tot na de invoering van de euro. Dat hij niet dit jaar, na de helft van de termijn van acht jaar te hebben uitgediend, opstapt, geeft aan dat er van een compromis geen sprake is geweest.

Wie Duisenbergs opvolger wordt, is nog niet bekend. Of het Trichet wordt, is zeer de vraag. De Franse centralebankpresident is verwikkeld in een schandaal vanwege mogelijke betrokkenheid bij een fraudezaak rond de bank Credit Lyonnais.

De ECB heeft de Fransman Christian Noyer als vice-president, maar diens termijn loopt in mei af. Parijs heeft er inmiddels van afgezien om voor Noyer een opvolger aan te wijzen. Dat zou kunnen betekenen dat Frankrijk Trichet nog altijd kansen toedicht voor de hoogste post bij de ECB. Volgens de statuten van de ECB mag een land niet twee eigen mensen in de top van het bankbestuur hebben.