BONN - Het Duitse postbedrijf Deutsche Post wil snijden in de arbeidsvoorwaarden van zijn werknemers om de teruggang van de postvolumes het hoofd te kunnen bieden.

Dat zegt een bestuurslid van het bedrijf in een interview met de Duitse krant Die Welt dat maandag wordt gepubliceerd.

Bestuurder Jürgen Gerdes vertelde de krant dat het postbedrijf de aanvangssalarissen en arbeidstijden van zijn werknemers wil aanpassen.

Dat is volgens hem noodzakelijk door de constante afname van het briefverkeer en de hoge loonkosten van Deutsche Post ten opzichte van goedkopere concurrenten.

Eerste gesprekken

De eerste gesprekken hierover met de belangrijkste postvakbond, Verdi, hebben volgens Gerdes al plaatsgevonden en worden voortgezet in januari.

Een woordvoerster van de bond liet aan het persbureau DPA weten geen enkele reden te zien voor een sanering bij het postbedrijf.

TNT Post

In Nederland leidde het voornemen van TNT Post om het postbedrijf te reorganiseren afgelopen maand tot verschillende stakingen onder postbodes en andere medewerkers van het bedrijf.

TNT vervangt de komende jaren onder meer alle voltijds postbodes door postbezorgers die in deeltijd werken. Bij deze reorganisatie gaan zo'n elfduizend arbeidsplaatsen verloren.

De bonden en TNT maakten enkele weken geleden afspraken die ervoor moeten zorgen dat het aantal gedwongen ontslagen beperkt blijft.