AMSTERDAM – De Chinese regering is in staat om de stijgende inflatie in het land te beteugelen. Dat zegt de Chinese premier Wen Jiabao zondag in een reactie.

Zijn uitspraken volgen een dag na de renteverhoging die China aankondigde. Het land maakte zaterdag bekend de rente per vandaag met 25 basispunten te verhogen om de inflatie te bestrijden. Het is de tweede renteverhoging in iets meer dan twee maanden tijd.

De premier stelt tegenover persbureau Reuters dat het belangrijk is om aanvullende maatregelen te nemen tegen de stijgende huizenprijzen. Door meer goedkope woningen te bouwen en speculatie tegen te gaan, moet een zeepbel op de vastgoedmarkt worden voorkomen.

Nieuwe huizen

De Chinese overheid gaat daarom in 2011 tien miljoen nieuwe, goedkope huizen bouwen. In 2010 bouwde de regering 5,8 miljoen goedkope woningen. Daarnaast worden er strengere eisen gesteld aan het gebruik van land om speculatie te bestrijden.

Premier Wen zegt verder dat de administratieve beperkingen die de afgelopen maand zijn genomen, zijn vruchten beginnen af te werpen. Met de maatregelen die nu genomen zijn, kan de inflatie volgens Wen worden beteugeld. "Ik geloof dat we de prijzen op een aanvaardbaar niveau kunnen houden met onze inspanningen'', aldus de premier.

Aandelen

Analisten concluderen uit de recente renteverhogingen dat de andere maatregelen, zoals het verhogen van kapitaaleisen van banken, niet voldoende zijn om de inflatie onder controle te houden.

Ze verwachten komende week geen extreme reacties op de aandelenmarkten door de aangekondigde Chinese maatregelen.