NEW YORK - De Amerikaanse topbelegger en kunstverzamelaar Roy Neuberger, een van de belangrijkste investeerders van de 20e eeuw, is overleden. Hij stierf vrijdag op 107-jarige leeftijd in New York. Dat heeft zijn kleinzoon zaterdag gezegd tegen de krant The New York Times.

Neuberger volgde een kunstopleiding en woonde in de jaren twintig in Parijs. In 1929, kort voor de beurscrisis uitbrak, begon hij als aandelenhandelaar op Wall Street.

Hij slaagde erin zijn verliezen te beperken, ondanks de diepe economische malaise. In 1939 richtte hij de beleggingsmaatschappij Neuberger & Berman op.

Tot op hoge leeftijd bleef Neuberger actief in de beleggingswereld. Pas in 2003 ging de belegger met pensioen, toen hij honderd jaar oud was. Kort erna werd Neuberger Berman voor 2,63 miljard dollar (ongeveer 2 miljard euro) overgenomen door Lehman Brothers.

Nationale Kunstmedaille

Toen de zakenbank in 2008 ten onder ging, werd Neuberger Berman verzelfstandigd.

Neuberger gebruikte zijn vermogen om een enorme kunstverzameling op te bouwen. Hij bezat honderden werken van kunstenaars als Jackson Pollock, Edward Hopper, Milton Avery en Willem de Kooning. Om de schilderijen te kunnen huisvesten werd in 1974 een museum geopend in New York.

Bush

Als dank voor zijn kunstcollectie ontving Neuberger drie jaar geleden de Nationale Kunstmedaille van de toenmalige president George W. Bush.