DEN HAAG - De financiering van het bod van het Chinese Xinmao op het Nederlandse Draka is geen staatssteun, maar een commerciële lening.

Dat heeft minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie geantwoord op Kamervragen.

Xinmao heeft 20,50 euro per aandeel Draka ofwel 1 miljard euro in totaal over voor het Nederlandse kabelbedrijf. Xinmao sloot daarvoor eind november een financieringsovereenkomst met de Chinese bank Minsheng.

Volgens Verhagen is dat één van de eerste banken in China die niet in handen is van staatsbedrijven. ''Er is voor mij geen aanleiding om aan te nemen dat het hier om meer gaat dan een commerciële afweging.''

Brandbrief

Het Franse Nexans, dat in oktober een bod uitbracht op Draka maar zich een maand geleden terugtrok uit de overnamestrijd, stuurde begin december een brandbrief aan de Europese Unie.

Nexans waarschuwde daarin voor de risico's van de overname van Draka door Xinmao, waar Peking volgens de Fransen aan de touwtjes trekt.

''Het moet de commissie toch opvallen welke risico's de overname met zich meebrengt ten aanzien van de concurrentiepositie en het verlies van technologische kennis in Europa'', schreef Nexans destijds.

Italië

Kort na de brandbrief kwam onder meer de Italiaanse minister van Industrie Paolo Romani met een soortgelijke waarschuwing. Indirect probeerde Romani daarmee een lans te breken voor het Italiaanse Prysmian, dat ook een bod heeft uitgebracht op Draka.

Verhagen deelt de zorgen niet. ''Chinese bedrijven hebben ook het recht om technologische expertise te kopen'', aldus de bewindsman.

Verhagen verwacht geen negatieve invloed op de Europese concurrentiepositie als de Chinezen erin slagen Draka over te nemen. Wel zal hij de overname volgen en daarbij vooral letten op de belangen van de Nederlandse economie, de Nederlandse werknemers en de aandeelhouders.