RIJSWIJK - Kerst en oud en nieuw vallen dit jaar niet op een werkdag, maar in het weekeinde. De Nederlanders eindigen het jaar 2010 daarom met drie werkdagen meer dan in andere jaren. In totaal levert dat de economie een miljard euro op.

''Het effect op onze welvaart is veel minder groot dan op het eerste gezicht lijkt'', waarschuwt Michiel Vergeer, hoofdeconoom van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) echter.

''Wij hebben reeksen van cijfers over productie per kwartaal. Doorgaans heeft dat 66 werkdagen, maar het kan dus ook een dag minder zijn. Zo'n dag minder zou dan rekenkundig meer dan een procent moeten schelen in productie, maar dat blijkt in de praktijk niet het geval.''

Berekening

''Het echte verschil is ongeveer een vijfde van de 1,5 procent die een enkele werkdag rekenkundig scheelt. Dat is dus zo'n 0,3 procent. Het bruto binnenlands product (bbp) is zo'n 600 miljard euro per jaar, dus ongeveer 150 miljard per kwartaal. Als we daar 0,3 procent van nemen, scheelt een werkdag dus meer dan 450 miljoen euro in bbp.''

Drie dagen zouden dus ruim een miljard euro op moeten leveren. Vergeer houdt het erop dat het effect beperkt blijft, doordat mensen het bij een werkdag meer in de praktijk toch wat kalmer aandoen.

Schuiven met vrije dagen

Bovendien kunnen ze schuiven met hun gewone vrije dagen die ze immers door het hele jaar kunnen opnemen. Daarnaast maakt het in bedrijfstakken waar 24 uur per dag gewerkt wordt voor de productie niet uit wanneer de feestdagen vallen.

Werken op feestdagen kan niettemin voordelig zijn voor gewone productiebedrijven, bijvoorbeeld meubelfabrieken. De werkgever betaalt gewoon het maandloon en daar staat meer werk tegenover. ''We moeten dat effect bepaald niet overdrijven",' vindt Vergeer. De werkgever heeft dan wel een voordeeltje, maar is geen spekkoper.