Het bedrijf boekte een verlies van 2,6 miljard euro, dat is slechter dan analisten verwachtten

AMSTERDAM - Philips is vorig jaar diep in de rode cijfers gedoken. Het elektronicaconcern boekte een verlies van 2,604 miljard euro, het grootste verlies uit de geschiedenis van het bedrijf. Dat heeft Philips donderdag bekendgemaakt.

Bekijk video

Het verlies steekt schril af tegen de enorme winst die Philips in 2000 wist te realiseren. De 9,6 miljard euro die het concern dat jaar overhield was de grootste winst uit zijn geschiedenis. 1996 was het jaar dat Philips voor het laatst rode cijfers (268 miljoen euro) presenteerde.

Een groot deel van het nettoverlies komt voor rekening van eenmalige uitgaven die Philips onder andere heeft gedaan voor een omvangrijke reorganisatie. Na aftrek van het saldo van eenmalige baten en lasten (1,696 miljard euro) blijft een operationeel verlies over van 908 miljoen euro (2000: 2,8 miljard winst).

Met dat verlies uit dagelijkse activiteiten presteert Philips slechter dan de analisten gemiddeld hadden verwacht.

Economische teruggang

Philips zegt zwaar te hebben geleden onder de wereldwijde economische teruggang, vooral in de technologie- en telecommunicatiemarkt. "Kijkend naar de economische neergang, vooral in de ICT-industrie, was 2001 een moeilijk jaar voor Philips", liet Philips-president G. Kleisterlee weten.

"Aan de andere kant ontstond daardoor de mogelijkheid voor grote veranderingen en doortastend optreden." Kleisterlee doelt onder andere op een nieuwe poging om met de divisie consumentenelektronica vaste voet op Amerikaanse bodem te krijgen.

De economische tegenwind trof vooral de divisies Semiconductors (halfgeleiders), Consumentenelektronica, Componenten en Philips' deelnemingen in de Taiwanese halfgeleiderfabrikant TSMC en LG Philips Displays (beeldbuizen) en LG Philips LCD (platte beeldschermen).

De divisies huishoudelijke apparatuur (DAP), Licht en Medical Systems presteerden naar behoren. Dat komt vooral omdat deze bedrijfsonderdelen opereren in markten die economisch minder gevoelig zijn.

Geen duidelijke winstverwachting

Philips onthoudt zich van een duidelijke winstverwachting over dit jaar. Het dieptepunt van de ICT- en telecomdepressie is gepasseerd, aldus het concern, maar van een aantrekken van de markt is nog geen sprake.

Een verbetering van de resultaten moet dan ook vooral komen van verdere kostenbeheersing en grotere efficiency. Nieuwe maatregelen op dat vlak worden niet uitgesloten. Philips zegt dat het in de huidige, gereorganiseerde vorm snel kan profiteren van de eerste tekenen van economisch herstel.