'Schade door seksueel geweld terug in verzekeringspolis'

UTRECHT - Verzekeraars mogen slachtoffers van seksueel geweld niet zomaar van een aansprakelijkheidsverzekering uitsluiten. Deze maatregel beperkt de concurrentie tussen verzekeringsbedrijven. Dat is de conclusie van de Universiteit Utrecht in een rapport, dat woensdag bij kartelwaakhond NMa is binnengekomen.

Slachtoffers van seksueel geweld kunnen geen beroep doen op de aansprakelijkheidsverzekering van de dader. "Indien de slachtoffers in de toekomst de schade kunnen verhalen op de WA-verzekering, zijn zij niet langer afhankelijk van het vermogen van de pleger", aldus onderzoekster C. van der Spong. Momenteel moet de schadevergoeding rechtstreeks uit de portemonnee van de dader komen.

De meeste verzekeraars hebben de vergoeding van de schade als gevolg van seksueel misbruik uit de polisvoorwaarden geschrapt, nadat het Verbond van Verzekeraars hun dat in 2000 had geadviseerd. Gevolg is dat de polisvoorwaarden van verzekeringsbedrijven meer op elkaar zijn gaan lijken en dat klanten minder keuze hebben. Dat brengt het gevaar van hogere prijzen met zich mee, aldus de universiteit. "Het is een manier van kartelvorming", aldus onderzoekster Van der Spong.

De Universiteit Utrecht heeft het rapport gemaakt in opdracht van het Clara Wichmann Instituut, dat de rechtspositie van vrouwen wil verbeteren.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie