DEN HAAG - Handelaren in wild verkopen soms producten waarin heel ander vlees zit. Dat blijkt uit een onderzoek van de nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA), die daar dinsdag een rapport over uitbracht.

De nVWA controleerde de afgelopen maanden zestig bedrijven die wildproducten verkopen. Het ging voornamelijk om ambachtelijke poeliers en horecagroothandelaren.

Van de 266 monsters die werden genomen, bleken er 27 een andere samenstelling te hebben dan op het etiket werd vermeld. In twaalf gevallen bleken de producten zelfs helemaal geen wild te bevatten.

''Voorbeelden hiervan zijn hazenpeper waarin geen haas zit, reepeper zonder ree, een fazantenstoofpot waarin alleen eend zit en ganzenborstfilet die eend blijkt te zijn'', stelt de organisatie.

Boete

De desbetreffende bedrijven krijgen een boete. Bij vijftien monsters werden behalve de vleessoort die op het etiket stond vermeld, ook andere vleessoorten gebruikt.

Zo zat er in een kwartelmousse met ganzenlever ook rundvlees en kip. In een wildpeper van haas, hert, struisvogel en konijn ontbraken het hazen- en struisvogelvlees.

Uitzondering

Positieve uitzondering bleek het rauw wild vlees in de schappen. Van de 32 monsters die werden genomen, bleek er slechts een niet te kloppen. De nVWA zet de controles de komende weken voort.

Daarbij wordt ook gekeken naar wildproducten die in de schappen van de supermarkten liggen. Deze zijn in eerste instantie nog niet in het onderzoek meegenomen, omdat die winkels de wildproducten pas sinds begin december in het assortiment hebben.

Het eindrapport met alle gegevens wordt in het eerste kwartaal van volgend jaar uitgebracht.