AMSTERDAM - Woningcorporaties hebben vorig jaar 386 miljoen euro verloren met vastgoedprojecten. Dat blijkt uit een rapport van het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV).

Het verlies blijkt te zijn ontstaan bij dochterbedrijven van corporaties die nieuwbouwprojecten uitvoeren en gronden aankopen. De verliezen zijn vorig jaar verdubbeld ten opzichte van 2008.

Eigenlijk liggen de verliezen nog hoger maar winstgevende corporaties maken de cijfers deels minder somber. Zo blijken 125 corporaties samen 437 miljoen euro verlies te hebben gemaakt met hun vastgoedprojecten.

Zorgwekkend

De helft van alle dochterbedrijven blijkt ook over langere termijn verlieslatend. 'Zorgwekkend', aldus de opstellers van het rapport. Een derde van alle dochterbedrijven heeft een positief rendement.

De directeur van de Amsterdamse corporatie De Key noemt de cijfers tegenover het Financieele Dagblad 'schandalig'. Volgens hem zijn er in 2009 miljoenen euro's 'aan volkshuisvestingskapitaal door het putje gegaan'.

Of 2010 ook zo'n verliesgevend jaar zal blijken te zijn kan het CFV nog niet zeggen.

De Nederlandse woningcorporaties leden vorig jaar in totaal 480 miljoen euro verlies, berichtte branchevereniging Aedes begin deze maand.