AMSTERDAM - Het Japanse bedrijf Takeda zou een deel van MSD, het voormalige Organon, in Oss willen overnemen. Dat hebben bronnen rondom het bedrijf aan Brabantse media verteld. De gesprekken worden in het diepste geheim gevoerd.

Takeda, gespecialiseerd in gezondheid en medicijnen voor vrouwen, zou tussen de twee- en driehonderd wetenschappers en het laboratorium van MSD willen overnemen.

MSD ontkent noch bevestigt de berichtgeving. ''Er wordt gesproken met derden, meer kunnen we er op dit moment niet over zeggen", zei een woordvoerder eerder vrijdag.

Vrijdagochtend maakte MSD bekend dat pas volgend jaar over de toekomst van de vestiging in Oss wordt besloten. ''We hebben meer tijd nodig''', aldus een woordvoerster van MSD vrijdag. ''Er wordt gesproken met derden, meer kunnen we er op dit moment niet over zeggen.''

Reorganisatie

Deze zomer maakte Merck, het moederbedrijf van MSD Oss, bekend dat de onderzoeksafdeling in Oss naar de Verenigde Staten te verplaatsen en de overige afdelingen in het Brabantse stadje te reorganiseren. Hierdoor zouden in totaal 2175 van de 4500 banen vervallen, waaronder die van ongeveer duizend hoogopgeleide onderzoekers.

De plannen stuitten op verzet bij vakbonden, de Nederlandse overheid en de raad van commissarissen, waardoor het moederbedrijf eerst op zoek moest naar alternatieven alvorens de reorganisatie doorgang kon vinden.