NEW YORK - Bank of America sluit zich aan bij financiële instellingen als Mastercard, Visa en Paypal om overboekingen aan de omstreden onthullingssite Wikileaks stop te zetten. Dat heeft de bank vrijdagavond laat bekendgemaakt aan Amerikaanse media.

De bank had het plan een dag eerder al bekendgemaakt. ''Wij zullen geen transacties uitvoeren van wat voor soort dan ook als wij reden hebben om te denken dat ze voor WikiLeaks zijn bedoeld'', aldus het bankconcern.

Bank of America baseert het besluit op het sterke vermoeden dat WikiLeaks betrokken is bij ''activiteiten die strijdig zijn met het interne beleid voor de verwerking van betalingen''.

WikiLeaks heeft eerder laten weten dat het begin volgend jaar documenten zal publiceren over ''onethische praktijken" bij een grote Amerikaanse bank, waarschijnlijk doelend op Bank of America.

Twitter

Ondertussen heeft WikiLeaks via Twitter mensen opgeroepen om bij de bank weg te gaan. ''Wij vragen alle mensen die houden van vrijheid om hun rekening bij Bank of America op te zeggen'', aldus de site.

WikiLeaks zorgde de afgelopen maanden voor veel ophef door Amerikaanse geheime militaire en diplomatieke documenten te publiceren.

Aanhangers van WikiLeaks nemen wraak op bedrijven die geen overboekingen meer doen naar de organisatie.

Met zogenoemde DDoS-aanvallen bestoken ze de sites met grote hoeveelheden nutteloze informatie waardoor het netwerk vastloopt en de site uiteindelijk niet meer te bereiken is.