Goudprijs breekt door de grens van 400 dollar

LONDEN - De goudprijs heeft deze week wederom de belangrijke barrière van 400 dollar geslecht. Eind november brak de prijs al kortstondig door de grens van 400 dollar per troy ounce, wat gelijk staat aan 31,1 gram. Ditmaal houdt de hoge goudprijs langer stand.

De verzwakking van de dollar jaagt de prijs van goud op. Die maakt het voor beleggers die euro's bezitten, goedkoper om hun geld in het edelmetaal te stoppen, omdat de goudhandel in dollars verloopt. Elke stap die de dollar achteruitzet, is in deze markt een voordeel voor eurobeleggers.

Het ziet ernaar uit dat de goudprijs voorlopig rond 400 dollar blijft zweven, aldus een goudhandelaar van de Hollandsche Bank Unie. "De enige druk op de prijs kan komen van centrale banken die gaan verkopen. Maar die zullen hun goudvoorraden niet in grote partijen aanbieden. Wel kan de prijs wat terugzakken door winstnemingen."

De prijs voor 31,1 gram goud passeerde maandagmiddag de belangrijke dollargrens. In de avonduren noteerde het goud een piekprijs van ruim 403 dollar. Een kilo goud kost nu ruim 12.800 dollar.

Goud geldt als een defensieve belegging. Meestal loopt de prijs van het edelmetaal terug, als de beurzen oprukken. Ditmaal wordt goud echter duurder, terwijl de aandelen herstellen van de averij die ze de afgelopen jaren hebben opgelopen.

Een van de verklaringen daarvoor is dat de belangstelling voor goud toeneemt, aldus analisten. Een diverse groep beleggers mengt zich in de handel, die van oudsher voornamelijk door speculanten en goudproducenten werd domineerd.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie