BRUSSEL - Een groot deel van Europa, van Athene tot Brussel, wacht woensdag een dag van stakingen, werkonderbrekingen en andere protesten tegen bezuinigingen van de overheid.

In Griekenland heeft de grote en machtige vakbond GSEE de zevende algemene staking van dit jaar aangekondigd. Vooral Griekenland staat onder druk van de Europese Unie en het Internationale Monetair Fonds (IMF) om de staatsschuld terug te dringen.

Ook vakbonden in Frankrijk, Denemarken en Tsjechië hebben acties aangekondigd.

Minder dan drie maanden nadat tienduizenden mensen in Brussel de straat opgingen, zullen vakbondsleden opnieuw in die stad hun ongenoegen uiten tegen de Europese Unie.

Structurele aanpak schuldencrisis

Donderdag komen daar de Europese leiders bijeen om te praten over een structurele aanpak van de schuldencrisis.

De vakbonden in Europa willen dat de overheden niet beknotten op de lonen en de sociale zekerheid overeind houden, aldus John Monks, die aan het hoofd staat van de Europese confederatie van vakbonden.

Luxemburg

In Luxemburg wordt gedemonstreerd en een petitie aangeboden aan premier Jean-Claude Juncker, die leiding geeft aan de ministers van Financiën van de zestien landen die de euro als munteenheid hebben.

In de Tsjechische hoofdstad Praag gaan de politie en de brandweer demonstreren tegen bezuinigingen. In Denemarken en Frankrijk staan kleinere protesten voor de deur.

Grote acties hebben de Franse regering er niet van weerhouden om de voorzieningen voor de oude dag flink te versoberen. In Spanje worden zaterdag acties gehouden.