AMSTERDAM - De kans dat de postbodes van TNT volgende week vier dagen staken neemt zienderogen toe. Zowel Abvakabo FNV als het postbedrijf wacht op een uitnodiging van de ander om weer om de tafel te gaan zitten.

Dinsdag om 23.00 uur gaat een 24-uursstaking van start. Het is de zevende stakingsdag.

Over een vierdaagse staking in de week voor Kerst is gesproken, zegt een woordvoerder van Abvakabo FNV. "Het idee is om steeds op te schalen, zeker als TNT ook woensdag niet reageert."

TNT zegt dat de bal bij de vakbonden ligt. Het bedrijf vroeg de bonden vorige week hun afwijzing van het bod van TNT te heroverwegen.

"Wij wachten op de uitkomst daarvan en zijn altijd bereid te praten", zegt een woordvoerder. "Maar het is niet prettig, de kerstpost komt er weer aan." Of het bedrijf naar de rechter stapt bij een nog langere staking is nog niet besloten.

Oranje

Den Haag kleurt woensdag behoorlijk oranje. De TNT-medewerkers zijn opgeroepen naar Den Haag te komen, omdat Ruud Vreeman, die op verzoek van het kabinet de problemen op de postmarkt onderzocht, woensdag verslag uitbrengt.

Woensdag vergadert ook een Kamercommissie over de problemen op de postmarkt. "We richten ons ook tot de politiek om een einde aan de puinhoop op de postmarkt te maken."

Bij de FNV hebben zich duizend medewerkers aangemeld om hun stem te laten horen. "Dat zijn er niet zo veel als op 16 november, maar de actiebereidheid is groot", aldus Abvakabo FNV. "Ondertussen wachten we op een opening om in gesprek te gaan."