FRANKFURT - De Europese Centrale bank (ECB) heeft vorige week voor 2,667 miljard euro aan staatsobligaties opgekocht. Dat was 700 miljoen euro meer dan in de voorgaande week, zo maakte de centrale bank maandag bekend.

De inkoop van staatsobligaties bereikte daarmee het hoogste niveau sinds eind juli, toen de ECB wekelijks voor 4 miljard euro aan schuldpapier van lidstaten overnam.

DeECB heeft inmiddels in totaal ongeveer 72 miljard euro uitgegeven aan de opkoop van staatsobligaties van eurolanden.

De ECB introduceerde de onorthodoxe maatregel eind mei om de handel in obligaties van de zwakkere eurolanden aan de gang te houden. In de eerste week werd voor 16,5 miljard euro aan obligaties overgenomen, maar de aankopen vielen eind oktober stil.

Escalatie

Na de escalatie van de financiële problemen in Ierland heeft het programma een nieuwe impuls gekregen.

De ECB maakt niet bekend van welke landen het obligaties opkoopt. Alom wordt echter aangenomen dat het vooral om staatsleningen van Griekenland, Ierland en Portugal gaat.

 Minder omvangrijk

De aankopen van de ECB waren minder omvangrijk dan verwacht, stelde ING-econoom Martin van Vliet. ''Het is relatief bescheiden in vergelijking met de periode mei-juni, toen de ECB gemiddeld voor 7 miljard euro per week aan obligaties kocht. Dat onderstreept het ongemak dat de ECB voelt over het opkoopprogramma.''

Van Vliet verwacht dat de ECB in de laatste weken van het jaar weinig actie op de obligatiemarkten zal ondernemen. Aan het begin van volgend jaar voert de centrale bank de aankopen van perifere staatsobligaties naar alle waarschijnlijkheid echter weer op, stelde hij.