DUBLIN - De grootste oppositiepartij in Ierland, Fine Gael, stemt woensdag tegen de noodkredieten die aan het land zijn toegezegd door de EU en het IMF.

Dat bevestigde een woordvoerder van de partij maandag tegen persbureau Reuters.

Vooraanstaande parlementsleden van de partij lieten dit weekeinde al weten dat ze vinden dat Ierland te veel rente moet betalen over de leningen. Als de partij na de verkiezingen van volgend jaar in de regering zit, moet er opnieuw over de voorwaarden worden onderhandeld, stelden zij.

Naast Fine Gael zal ook de tweede oppositiepartij van het land, Labour, tegen de noodkredieten stemmen. Dankzij de steun van drie onafhankelijke parlementsleden wordt het voorstel om de leningen onder de huidige voorwaarden te accepteren, naar verwachting echter toch aangenomen.

Goedkeuring

Het bestuur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stemt vervolgens donderdag over goedkeuring voor de verstrekking van de kredieten.

Het IMF en de EU stelden Ierland vorige maand 85 miljard euro aan noodkredieten in het vooruitzicht. Die moeten ervoor zorgen dat Ierland tegen een betaalbare rente in zijn financieringsbehoefte kan voorzien.

Door de onrust over de uit hand gelopen financiële crisis in het land is de rente die op de financiële markten van Ierland wordt gevraagd, sterk gestegen.

Bezuinigingen

In ruil voor de kredieten moeten de Ieren hun overheidstekort sterk verkleinen. De regering van premier Brian Cowen wist een groot deel van de bezuinigingen die daarvoor moeten zorgen, vorige week door het parlement te loodsen.

Als de begroting geheel is goedgekeurd, worden vervroegde verkiezingen uitgeschreven. Algemeen wordt aangenomen dat de partij van Cowen daarbij ruimschoots zal verliezen en dat Fine Gael en Labour de nieuwe regering gaan vormen.