AMSTERDAM - De financiële aandelen hadden het woensdag zwaar te verduren op de effectenbeurs in Amsterdam. ING, Aegon, ABN en Fortis moesten alle vier 1 tot ruim 3 procent terug door aanhoudend slecht nieuws uit Argentinië en de Verenigde Staten waar de angst door het Enron-schandaal aanhoudt. Woensdag kwam daar de Ierse bank Allied Irish bij. Deze moest door een fraudezaak de winstverwachting sterk naar beneden bijstellen.

Bekijk video

De AEX-index moest door de slecht presterende financiële sector een stap terug. Het verlies was aan het eind van de handelsdag 1,15 procent bij een stand van 481,58 punten.

Philips moest ook terug. Een dag voor de bekendmaking van de jaarcijfers verloor het bedrijf ruim 2 procent. "De prognose zal belangrijk zijn, maar blijkbaar zijn beleggers daar weinig positief over", aldus een handelaar.

Uitzendconcern Vedior maakte vandaag de cijfers over 2001 bekend. Pas in 2003 ziet Vedior verbeteringen in de markt optreden en beleggers straften dat af. Het MidKap-aandeel sloot bijna anderhalf procent lager op 13,23 euro. Branchegenoot Randstad moest eveneens terug, met 1 procent naar 14,24 euro.

Europse beurzen

Ook de Europse beurzen gingen terug. Parijs was 0,6 procent lager en Londen raakte 0,4 procent kwijt.

Van de Europese beurzen deed die van Frankfurt het het slechtst. Aan het eind van de middag - de handel gaat door tot 20.00 uur - stond de DAX-index op een verlies van 2,9 procent. Oorzaak was het autoconcern DaimlerChrysler, dat liet weten veel minder dividend te betalen en de winstverwachting voor dit jaar omlaag te schroeven. DaimlerChrysler verloor 4,25 procent.

De euro stond aan het eind van de middag op 0,8685 dollar. Dat was even veel als bij het eind van de handel dinsdag. Tegenover het pond sterling ging de koers van de Europese munteenheid van 0,6125 naar 0,6145.