AMSTERDAM – De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de Tsjechische en Poolse regeringsleiders verteld dat ze beide landen graag in de eurozone zou hebben. Dit meldt de Tsjechische krant Lidove Noviny zaterdag op basis van anonieme bronnen.

Met beide nieuwkomers in de eurozone wil Merkel de positie van gedisciplineerde en economisch sterke landen versterken, zo meldt het dagblad. Polen is het enige EU-land dat niet in een recessie kwam tijdens de kredietcrisis.

De nieuwe landen zouden ook meteen aan het EU-noodfonds kunnen deelnemen en zo het fonds versterken.

Een eventuele introductie in de eurozone zou alleen worden gesteund door Nederland, Oostenrijk, Finland en Slowakije. Een meerderheid van Frankrijk, Spanje, Italië, Portugal, België, Griekenland en Ierland zou tegen zijn. Zij zijn bang voor extra sancties op te veel staatschuld.

Voorzichtig

De Tsjechische regering is altijd voorzichtig geweest over het in gebruik nemen van de euro. De Tsjechen denken dat een wisseling van munt te veel kost. Tsjechië voldoet op dit moment niet aan het criterium dat het begrotingstekort onder de 3 procent moet zijn.

Daartegenover staat dat de Tsjechen maar een staatsschuld hebben van 37 procent. Ruim onder het niveau van 60 procent waar een land aan hoort te voldoen in de eurozone.