DEN HAAG - De vakbonden zijn niet enthousiast over de fusie tussen de Franse openbaarvervoerbedrijven Veolia Transport en Transdev, dat in Nederland bekend is van Connexxion.

Die kwam vrijdag een stap dichterbij door de goedkeuring van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). ''Ik verwacht weinig voordelen van deze fusie'', zei bestuurder Wyb Kusters van CNV Vakmensen vrijdag.

''Het enige dat ik hoop is dat de cultuur van Transdev/Connexxion overheersend zal zijn. Dit concern heeft van oudsher meer overheidsgevoel en is meer gericht op het openbaar vervoer'', aldus Kusters. ''Het is daardoor minder dan Veolia primair gericht op het maken van winst.''

Goedkeuring

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gaf vrijdag haar goedkeuring aan de voorgenomen fusie tussen de twee vervoersgiganten. Aanvankelijk was er bezwaar tegen de nieuwe onderneming, omdat die te machtig zou worden op de markt voor openbaar vervoer.

Dat zou kunnen leiden tot hogere tarieven of slechtere kwaliteit van bus-, trein- en taxivervoer. Volgens de NMa blijft er echter genoeg concurrentie over.

De NMa kreeg eerder opdracht van de Europese Commissie om de gevolgen van de fusie te onderzoeken voor de Nederlandse markt. De Franse mededingingsautoriteit onderzoekt in dat verband nog de gevolgen van het samengaan in Frankrijk.

Jammer

FNV-bestuurder Janny Koppens vindt het ''jammer'' dat de NMa geen rekening heeft gehouden met de sociale gevolgen en de effecten op de werkgelegenheid. ''We vrezen banenverlies op de kantoren.''

Ze vindt de goedkeuring van de kartelwaakhond daarnaast vreemd, omdat beide bedrijven volgens haar in Nederland 70 procent van de openbaarvervoermarkt bestrijken. ''Dat is toch een behoorlijk marktaandeel. Ik dacht dat 50 procent de norm was.''

Grootste speler

Connexxion is de grootste speler in het Nederlandse regionale openbare vervoer. Het is de opvolger van de overheidsbedrijven die vroeger het busvervoer verzorgden. In 2007 verkocht de Staat twee derde van de aandelen aan een consortium van het Franse vervoerbedrijf Transdev en de Bank Nederlandse Gemeenten.

Connexxion heeft ruim 11.600 mensen in dienst en realiseerde in 2009 een omzet van 1,15 miljard euro. Dat was bijna vier keer meer dan Veolia Transport Nederland.

Blij

Veolia Transport is een van de grootste openbaarvervoerbedrijven ter wereld. In Nederland exploiteert het bedrijf buslijnen, vooral in het zuiden van het land, taxi's en een veerdienst. Bij Veolia Transport Nederland werken circa vierduizend mensen.

Connexxion is blij met de toestemming van de NMa voor de fusie. ''Daarmee is een belangrijke stap gezet in de vorming van een nieuwe, sterke, wereldwijde personenvervoerder'', liet het bedrijf weten.