UTRECHT - Werknemers van distributiecentra van Albert Heijn gaan komende week actievoeren vanwege de stukgelopen cao-onderhandelingen met het supermarktconcern.

Albert Heijn liet vrijdagmiddag een ultimatum van de vakbonden om met een beter bod te komen zonder reactie verlopen, meldde vakbond FNV Bondgenoten.

De onderhandelingen over de nieuwe cao bij Albert Heijn zitten muurvast. Het supermarktbedrijf wil meer flexibele arbeidskrachten inzetten, terwijl de bonden juist meer vaste contracten eisen.

''De werknemers willen dat driehonderd flexbanen worden omgezet in vaste banen. Dat lijkt mij niet teveel gevraagd”, aldus FNV-bestuurder Murat Sekercan.

Ultimatum

Direct nadat het ultimatum was verstreken legden grote groepen werknemers in verschillende distributiecentra spontaan het werk neer.

''De werknemers zijn gewoon naar buiten gelopen'', aldus een woordvoerster van Bondgenoten. ''De emoties lopen hoog op, ze zijn het zat.''

In de komende week zijn meer acties te verwachten, liet de vakbond weten. Een vertegenwoordiger van de werknemers benadrukte dat de overlast voor klanten en winkelmedewerkers zoveel mogelijk wordt beperkt.

Volle winkels

Bestuurder Wessel Breunesse van CNV Dienstenbond waarschuwde echter dat Albert Heijn steeds meer last zal krijgen van de acties.

''Het zijn de werknemers van de distributiecentra die zorgen voor volle winkels, daar lijkt Albert Heijn weinig oog voor te hebben. Als ze niet begrijpen dat er meer in die werknemers moet worden geïnvesteerd, dan kunnen wij niet voorkomen dat er gaten in de levering ontstaan.''

Tegenbericht

Albert Heijn ontkende in een reactie het ultimatum zonder tegenbericht te hebben laten verlopen.

''We hebben de bonden uitgenodigd voor overleg. We zien namelijk zeker grond om verder te praten en betreuren dat er nu actie wordt gevoerd.'' FNV-bestuurder Sekercan stelde echter geen uitnodiging te hebben ontvangen.

Flexibele basis

Albert Heijn heeft distributiecentra in De Meern, Geldermalsen, Nieuwegein, Pijnacker, Rotterdam, Tilburg, Zaandam en Zwolle. De acht centra bevoorraden in totaal zo’n achthonderd winkels.

Bij de distributiecentra werken in totaal circa 3.300 mensen, waarvan zo’n 1.500 op flexibele basis of uitzendbasis.