Laatste Disney-telg verlaat amusementsconccern

WASHINGTON - De laatste Disney-telg, Roy Disney, vertrekt bij het door zijn oom Walt opgerichte amusementsconcern. Dat blijkt uit een brief van deze tweede man van het Amerikaanse bedrijf, die zakenkrant The Wall Street Journal maandag op zijn internetsite heeft gezet.

Disney schrijft de raad van bestuur en topman Michael Eisner er vast van overtuigd te zijn dat het beter was geweest dat niet hij maar Eisner was opgestapt. "Ik heb de laatste jaren grote problemen met de richting en de stijl van het management." Volgens hem heeft Eisner een wig gedreven tussen hem en de medewerkers.

De 73-jarige neef van de legendarische oprichter Walt Disney en zoon van mede-oprichter Roy sr was de laatste bestuurder van de Disney-dynastie. Junior stapte in 1954 de beroemde filmstudio's in Hollywood binnen. Hij begon als scenarioschrijver, klom op tot producent en leidde in 1984 een reorganisatie. Hij trok toen Michael Eisner aan om het succesvolle concern verder te laten groeien.

Focus kwijt

De vete tussen de twee bestaat al jaren. Disney verwijt Eisner mismanagement waardoor het televisiestation ABC en de amusementsparken slecht renderen. "Je had een zeer succesvolle eerste tien jaar, samen met Frank Wells. Daarvoor zwaai ik je alle lof toe. Maar... de onderneming is zijn focus kwijt, zijn creatieve vermogens en zijn traditie."

Het concern boekte in het jongste kwartaal nog een forse winststijging. Dat was vooral te danken aan de filmtopper Pirates of the Caribean. Ook aan de dit jaar uitgebrachte animatiefilm Finding Nemo wordt flink verdiend.

Nadat Roy Disney zijn ontslag had aangekondigd, zag maandag ook zijn generatiegenoot en het met hem sympathiserende mededirectielid Stanley Gold geen reden meer langer bij het bedrijf te blijven.

Roy heeft nog genoeg te doen. Hij is niet alleen grootvader van dertien kleinkinderen maar leidt ook een aantal liefdadigheidsinstellingen. Verder voert hij de Amerikaanse delegatie van Unicef, het kinderfonds van de VN.

Regeerakkoord

Regeerakkoord
Wat betekent het regeerakkoord voor jouw portemonnee? 

Koophuis

Koophuis
Hoe ziet de woningmarkt er in de nabije toekomst uit?

IEX.nl (mediapartner)

IEX.nl (mediapartner)
IEX.nl is hét beleggersplatform van Nederland. Volg alles van deze mediapartner. 

NUwerk

Tip de redactie