WOLFSBURG - Het Duitse autoconcern Volkswagen heeft in de eerste elf maanden van dit jaar al meer auto's verkocht dan in heel 2009.

De wereldwijde verkoop kwam uit op 6,59 miljoen auto's, een stijging van 12,7 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Dat maakte Volkswagen vrijdag bekend.

In 2009 reden in totaal 6,3 miljoen auto's van het concern (met onder meer ook de merken Audi, Seat en Skoda) de showrooms uit.

Voor heel 2010 rekent de grootste autofabrikant van Europa op een recordverkoop van ruim zeven miljoen auto's. In 2018 wil het concern uit Wolfsburg de grootste autofabrikant ter wereld zijn met een jaarlijkse verkoop van meer dan tien miljoen.

Azië

Vooral in Azië doet Volkswagen goede zaken. Daar steeg de verkoop met ruim 38 procent. In de Verenigde Staten ging de verkoop met 20 procent omhoog. In Duitsland daalde de verkoop met bijna 20 procent, maar dat kwam door het wegvallen van de slooppremie die vorig jaar nog steun gaf aan de verkoop. In heel West-Europa steeg de verkoop met 12,5 procent.

De verkoop van het kernmerk Volkswagen klom in de afgelopen elf maanden met 12,7 procent tot ruim vier miljoen. Het luxemerk Audi zag de verkoop met 15,3 procent stijgen tot meer dan een miljoen.

Bij de Tsjechische dochter Skoda ging de verkoop met 12,3 procent omhoog tot ruim 700.000. Alleen de Spaanse dochter Seat had het moeilijker. De verkoop bleef met 313.000 vrijwel gelijk aan vorig jaar.