AMSTERDAM - President-directeur Bert Klerk van ProRail wil over dit jaar geen bonus ontvangen. Na de vele treinproblemen van de afgelopen maanden vindt hij dat niet gepast, zei hij vrijdag voor BNR Nieuwsradio.

Normaal zou pas volgend jaar worden besloten of de topman zijn bonus zou ontvangen. Maar door de storingen op station Utrecht Centraal afgelopen zaterdag en de brand in een verkeersleidingpost in Utrecht enkele weken geleden, ziet hij er nu al van af.

Klerk: "Als consequentie voor de problemen in 2010 lijkt het me volstrekt logisch. De raad van commissarissen zei: 'Als het buiten niet goed gaat, moet u dat ook voelen.' Daarin hebben ze helemaal gelijk."

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) zei vrijdag, na afloop van de wekelijkse ministerraad, dat ze het een "goed signaal" vindt dat Klerk afgeeft. "Als er zoveel problemen zijn, dan kan je je afvragen of je wel een bonus moet willen", analyseert de bewindsvrouw.

Andere problemen

Ze weet nog niet of ook de bestuurders van de NS zo'n maatregel zouden moeten nemen. "De problemen
bij de NS liggen anders dan bij ProRail", constateert ze.

"Bij ProRail is duidelijk geworden dat de leiding zich niet heeft gehouden aan afspraken die zijn gemaakt met de raad van commissarissen. Of dat bij de NS ook zo is, weet ik niet. Ik kan nog niet inzien of ze aan de afspraken hebben voldaan of niet."