AMSTERDAM - ABN Amro Nederland mag onder voorwaarden weer mensen van buitenaf aantrekken. De afgelopen maanden gold de afspraak dat de bank dat in verband met de lopende reorganisatie niet zou doen.

Nu de periode dat medewerkers zich voor vrijwillig vertrek konden aanmelden achter de rug is, is de bank met de bonden overeengekomen dat dat verbod wordt versoepeld. Dat heeft een woordvoerder van ABN Amro bank woensdag bevestigd.

Vorige maand werd bekend dat ruim 6000 medewerkers van de bank zich hebben aangemeld voor de vertrekregeling. Driekwart van de medewerkers was aan de hand van een brief gewezen op deze mogelijkheid.

Volgens FNV Bondgenoten moeten nog wel de laatste details geregeld worden voordat de bank werkelijk van buitenaf nieuwe mensen mag gaan aantrekken. "Ze moeten uitgebreid kunnen aantonen dat een bepaalde functie niet door een interne kandidaat kan worden vervuld", aldus bestuurder H. Gorter van FNV Bondgenoten.

De woordvoerder van ABN Amro benadrukt dat de bank allereerst probeert de beschikbare banen intern te laten vervullen. Hij ontkent dat de vertrekregeling te riant was. "We zijn absoluut niet overvallen door de grote groep mensen die hebben aangeven te willen vertrekken. Integendeel, het zal de druk op onze mobiliteitscentra juist niet te groot maken."

/ECONOMIEABN AMRO schrapt 6000 banen6700 werknemers vrijwillig weg bij ABN Amro (video)