FRANKFURT - De onafhankelijkheid van de Europese Centrale Bank (ECB) kan in gevaar komen door het opkopen van staatsleningen van zwakke eurolanden.

Daarvoor waarschuwde het Italiaanse ECB-bestuurslid Mario Draghi in een vrijdag gepubliceerd interview met zakenkrant Financial Times.

De aankoop van staatsobligaties door de ECB moet streng worden gecontroleerd, volgens Draghi.

Verdrag van Maastricht

''Anders loopt de ECB het gevaar alles te verliezen wat we hebben, onze onafhankelijkheid, en het verdrag te schenden.'' Draghi verwijst daarmee naar het Verdrag van Maastricht waarin werd afgesproken dat de ECB hoofdzakelijk verantwoordelijk is voor de prijsstabiliteit in de eurozone.

De ECB heeft sinds mei voor circa 70 miljard euro aan obligaties gekocht van zwakke eurolanden om het functioneren van de markt te ondersteunen. Daar is felle kritiek op gekomen van onder anderen de Duitse ECB-bankier Axel Weber. Hij vindt dat het niet de taak is van de ECB om zwakke eurolanden te helpen met het financieren van hun schulden.

Fiscale maatregelen

Draghi vindt dat de verantwoordelijkheid voor het oplossen van de crisis in eerste instantie bij de individuele regeringen zelf ligt. Zij moeten fiscale maatregelen nemen en hervormingen doorvoeren om de groei te stimuleren, aldus Draghi.

Draghi en Weber worden allebei genoemd als mogelijke opvolger van ECB-president Jean-Claude Trichet. Trichet treedt in oktober 2011 af. Trichet maakte eerder deze maand nog bekend door te gaan met het opkopen van staatsobligaties van zwakke eurolanden.

De Italiaanse ECB-bestuurder zei verder dat de toekomst van de euro niet in gevaar is. ''De euro is een van de steunpilaren van de Europese economische integratie. Daar hebben alle landen zeer veel van geprofiteerd'', aldus Draghi.