DEN HAAG - De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft de voorgenomen fusie tussen de Franse vervoersbedrijven Veolia Transport en Transdev goedgekeurd. Dat maakte de toezichthouder vrijdag bekend.

In Nederland zijn de ondernemingen actief via dochterbedrijven Connexxion en Veolia Transport Nederland.

De NMa had aanvankelijk bezwaar tegen het samengaan van de bedrijven, omdat de nieuwe onderneming te machtig zou worden op de vervoersmarkt. Dat zou kunnen leiden tot hogere tarieven of slechtere kwaliteit van bus-, trein- en taxivervoer.

Genoeg concurrentie

Uit nader onderzoek van de NMa blijkt dat er bij het aanbesteden van bus- en treinvervoer genoeg concurrentie is om ervoor te zorgen dat aanbiedingen scherp blijven. Volgens de toezichthouder blijft er ook bij het aanbesteden van taxidiensten zoals leerlingenvervoer en regiotaxi genoeg concurrentie over.

Connexxion is op de Nederlandse markt aanwezig in het openbaar vervoer met bussen, treinen, boten en trams. Verder rijdt het bedrijf touringcars, taxi's en ambulances. Veolia onderhoudt ferry-, bus- en treinverbindingen in Nederland en rijdt regiotaxi's.

Verheugd

Connexxion is zeer verheugd dat de NMa goedkeuring heeft verleend voor het samengaan met Veolia. "Daarmee is een belangrijke stap gezet in de vorming van een nieuwe, sterke, wereldwijde personenvervoerder", liet Connexxion weten.

De Europese Commissie verwees de concentratie, voor zover die betrekking heeft op de activiteiten van beide bedrijven in Frankrijk en Nederland, eerder door naar de mededingingsautoriteiten in deze landen. De Franse mededingingsautoriteit onderzoekt de gevolgen van het samengaan in Frankrijk.

Wereldwijd

Het Franse Veolia Transport is een dochter van conglomeraat Veolia Environnement, Transdev is een dochtermaatschappij van Caisse des Dépôts et Consignations (CDC).

Het fusiebedrijf Veolia Transdev wil een wereldwijd opererend openbaarvervoerbedrijf worden. Het samengaan moet een jaarlijkse besparing van 70 miljoen euro opleveren. In 2009 behaalden de bedrijven een gezamenlijke omzet van 8,1 miljard euro. Ze zijn actief in 28 landen met ongeveer 117.000 werknemers.

Vakbonden

FNV-bestuurder Janny Koppens vindt het vreemd dat de NMa de fusie heeft goedgekeurd van vervoerbedrijven Veolia en Connexxion, twee bedrijven die volgens haar in Nederland 70 procent van de openbaarvervoermarkt bestrijken. ''Dat is toch een behoorlijk marktaandeel. Ik dacht dat 50 procent de norm was.''

Bovendien vindt de bond het ''jammer'' dat de NMa geen rekening heeft gehouden met de sociale gevolgen en de effecten op de werkgelegenheid. ''We vrezen banenverlies op de kantoren.''

Ten slotte wil Koppens weten hoe het in het vervolg met aanbestedingen gaat. ''In een overeenkomst tussen de Nederlandse Staat en Transdev is afgesproken dat Transdev alleen op aanbestedingen mag inschrijven via Connexxion. Dat zou betekenen dat Veolia niet meer kan meedoen.''

Werkgelegenheid

Ook CNV maakt zicht zorgen. De gevolgen voor de werkgelegenheid en de cultuur na de fusie tussen Veolia en Connexxion zijn redenen om niet bij voorbaat enthousiast te zijn. Dat zei bestuurder Wyb Kusters van CNV Vakmensen vrijdag.

Kusters wil garanties voor het behoud van werkgelegenheid en zorgvuldig handelen bij eventuele reorganisaties. Volgens de bestuurder zijn de betrokken bedrijven al enorm uitgekleed door eerdere reorganisaties en is het personeel reorganisatie-moe.

''Ik verwacht weinig voordelen van deze fusie'', zei Kusters. ''Het enige dat ik hoop is dat de cultuur van Transdev/Connexxion overheersend zal zijn. Dit concern heeft van oudsher meer overheidsgevoel en is meer gericht op het openbaar vervoer. Het bedrijf is daardoor minder dan Veolia primair gericht op het maken van winst.''