AMSTERDAM - Voor het eerst in het twintigjarig bestaan van PIN is in een jaar tijd meer dan twee miljard keer met de pinpas betaald. De tweemiljardste betaling wordt vrijdag gedaan. Dat heeft Currence, het bedrijf achter PIN, vrijdag bekendgemaakt.

Het pinrecord betekent volgens Currence dat per Nederlander dit jaar gemiddeld ruim 120 keer met de betaalpas is afgerekend.

Nederland schaart zich daarmee in de mondiale top 5. Alleen de Scandinavische landen blijven ons voor.

Klein bedrag

Het duurde van 1990, toen het merk PIN werd geïntroduceerd, tot het jaar 2002 voordat het aantal pin-transacties op jaarbasis boven de 1 miljard uitkwam.

Voor de sprong naar 2 miljard transacties was geen 12 maar 8 jaar nodig. Volgens Currence hebben campagnes zoals 'klein bedrag pinnen mag' daar aan bijgedragen.

Stuwmeer

Currence verwacht dat de groei van het elektronisch betalen de komende jaren nog doorzet. ''Er is nog een heel stuwmeer aan contante transacties'', aldus directeur Piet Mallekoote.

''Jaarlijks betalen we gezamenlijk ongeveer vijf miljard keer; 40 procent hiervan wordt gepind.'' De meerderheid van de betalingen wordt dus nog steeds contant gedaan. Het gaat daarbij wel overwegend om lage bedragen.