AMSTERDAM - De Duitse bondskanselier Angela Merkel en haar Europese collega's voeden de onrust op de financiële markten door onhandige uitspraken te doen over de euro.

Dat zegt de president van De Nederlandsche Bank (DNB) Nout Wellink in een donderdag gepubliceerd interview met het weekblad Vrij Nederland.

Welllink ergerde zich onder meer aan opmerkingen van Merkel. Die zei vlak na de reddingsoperatie voor Ierland dat de euro in een buitengewoon ernstige situatie zit.

"Haar timing is, beleefd gezegd, ongelukkig. Zo'n opmerking is goed voor de Duitse politiek, maar ze realiseert zich kennelijk niet wat de economische gevolgen kunnen zijn."

Strengere afspraken

De leiders van de eurolanden kunnen volgens Wellink beter werken aan strengere afspraken over het begrotingsbeleid. "Als er één les getrokken kan worden, dan is het dat het stabiliteitspact niet hard genoeg kan zijn. Als landen proberen te ontsnappen aan afspraken zouden ze boetes moeten krijgen.'

Als Europese leiders er niet in slagen een strenger pact te sluiten, moeten er drastischere maatregelen genomen worden, stelt de DNB-president. "Dan moet je een Europees ministerie van Financiën creëren. Zoals in Amerika: daar mag alleen de centrale overheid tekorten hebben, deelstaten mogen dat niet."

Misplaatst

De discussie over het voortbestaan van de euro is volgens Wellink misplaatst. "Als we de euro niet
hadden gehad, was Europa helemaal uit elkaar gespat", zei hij over de rol van de eenheidsmunt in de financiële crisis.

"Als je een konvooi van twintig kleine schepen hebt en er gaat een storm overheen, dan mis je daarna de helft. Maar als je een grote tanker hebt, dan is de kans dat je die na de storm terugvindt veel groter."