REYKJAVIK - IJsland heeft met Nederland en Groot-Brittannië een ontwerp-overeenkomst bereikt over de terugbetaling van de Icesaveschulden van het land.

Dit heeft de IJslandse staatsradio donderdag gemeld zonder details te geven.

Het Nederlandse ministerie van Financiën laat weten dat er op ambtelijk niveau gesprekken zijn geweest, dat die een conclusie hebben bereikt en dat er naar verwachting later donderdagmiddag mededelingen worden gedaan.

Het IJslandse team keert nu terug naar Reykjavik en stelt later donderdag de leiders van de politieke partijen in IJsland op de hoogte, zo heeft het IJslandse ministerie gemeld.

Miljarden

Nederland en Groot-Brittannië hebben enkele miljarden tegoed van IJsland. Voor Nederland gaat het om 1,3 miljard euro. Het gaat om geld dat beide landen hebben voorgeschoten na het omvallen van de internetspaarbank Icesave in 2008.

Een eerdere overeenkomst over terugbetaling van dat geld werd afgelopen maart door de IJslanders in een referendum afgewezen.

Hoofdsom plus rente

Het Nederlands kabinet heeft altijd gezegd vast te houden aan volledige terugbetaling van de Icesaveschuld door IJsland.

Minister Jan Kees de Jager herhaalde dat half november nog eens. ''Nederland neemt geen genoegen met minder dan de hoofdsom plus rente'', aldus De Jager toen.