NEW YORK - ABN Amro en het voormalige Fortis worden aangeklaagd voor hun rol in de miljardenfraude van Bernard Madoff.

De curator van Madoff's investeringsmaatschappij, Irving Picard, heeft de banken, samen met vijf andere internationale instellingen, woensdag (plaatselijke tijd) gedagvaard.

De banken ontvingen geld van het investeringsfonds van Madoff terwijl ze wisten, of hadden moeten weten, dat er fraude in het spel was, aldus Picard.

Het geld kwam uit talloze zogeheten 'feeder funds', fondsen die werden opgezet om vers kapitaal aan te trekken voor het piramidespel. De banken faciliteerden de fraude volgens de aanklacht ook door klanten producten aan te bieden die waren gelieerd aan de fondsen van Madoff.

Schade

Naast ABN Amro en Fortis werden Citibank, Natixis, BBVA, Nomura en Merrill Lynch (dat tegenwoordig in handen is van Bank of America) aangeklaagd. De curator wil ruim 1 miljard dollar van de schade op deze banken verhalen, waarvan 270 miljoen dollar (204 miljoen euro) door ABN Amro zou moeten worden betaald.

Bij de aanklacht tegen Fortis, voor 230 miljoen dollar, zou het gaan om Fortis Prime Solutions Fund, dat tegenwoordig eigendom van Credit Suisse.

Aanklacht

ABN Amro had de dagvaarding donderdagochtend nog niet binnen, aldus een woordvoerder. ''We hebben hem nog niet gezien en weten dus nog niet wat de aanklacht is. We weten wel dat we ons krachtig zullen verweren.''

De grootste claim, 425 miljoen dollar (322 miljoen euro) , is voor Citibank, onderdeel van het Amerikaanse concern Citigroup. De Franse bank Natixis wordt voor 400 miljoen dollar aangeslagen. Het Spaanse BBVA, het Japanse Nomura en Merrill Lynch moeten van de curator 16 tot 45 miljoen dollar ophoesten.

Miljardenclaims

De aanklachten zijn bescheiden in vergelijking met de miljardenclaims die Picard in de afgelopen weken neerlegde bij andere grote banken. Zo hoopt hij ruim 6 miljard dollar te verhalen op zowel JPMorgan als HSBC. Het Zwitserse UBS moet met ruim 2 miljard dollar over de brug komen.

De totale schade van Madoffs piramidespel is nooit vast komen te staan. Toen de voormalige topman van schermenbeurs Nasdaq zichzelf eind 2008 aangaf, stelde hij circa 50 miljard dollar te hebben verkwanseld.

De curator schatte het verloren bedrag in oktober dit jaar op 21,2 miljard dollar.