ROTTERDAM - In 2010 zal het totale bijeengebrachte kapitaal met beursgangen wereldwijd waarschijnlijk de 300 miljard dollar (227 miljard euro) overstijgen. Hiermee zou het record van 2007, dat staat op 295 miljard dollar, worden overschreden.

Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd rapport van Ernst & Young.

Het vermeende record is vooral te danken aan de activiteit in Azië en andere opkomende markten, zoals Polen. Groot-China (de Volksrepubliek China, Hongkong en Taiwan) nam tot en met november meer dan 46 procent van de mondiale waarde van beursgangen voor zijn rekening.

Het ging hier om 442 transacties met een totale waarde van 118 miljard dollar, een stijging op jaarbasis met 170 procent.

Verenigded Staten

De Verenigde Staten eindigden als tweede met tot nu toe 143 transacties ter waarde van 39,5 miljard dollar. Dit is een stijging van 59 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2009.

Een groot deel van dit bedrag kwam voor rekening van de terugkeer op de beurs van General Motors, nadat de Amerikaanse autofabrikant grotendeels in handen was gekomen van de Amerikaanse regering.

Transacties

In Europa lieten vooral de Poolse en Britse beurzen sterke stijgingen zien. De Poolse beurzen noteerden het op een na hoogste aantal beursgangen wereldwijd met 81 transacties met een gezamenlijke waarde van 4,8 miljard dollar. De Britse beurzen voerden de Europese ranglijst aan met vijftig introducties ter waarde van 10,1 miljard dollar.

In Amsterdam waren dit jaar tot nu toe geen echte beursgangen, bevestigde een woordvoerster van de Euronext Amsterdam. Een nieuwe notering voor online marketing bedrijf LBi, na een fusie met Obtineo, daargelaten.

Pijplijn

''Er zitten voor volgend jaar wel een paar introducties in de pijplijn, maar die zijn wel afhankelijk van het beursklimaat.'' De Nederlandse winkelketen Sabon heeft bijvoorbeeld aangegeven in 2011 naar de beurs te willen.

Volgens de woordvoerster is het op Westerse beurzen relatief rustig vanwege het beursklimaat. ''Bovendien verkeren de Westerse markten in een ander stadium dan de opkomende markten. Je ziet op Westerse beurzen vooral dat bedrijven van de ene beurs naar de andere beurs gaan en minder lokale bedrijven die naar de beurs gaan.''