GOES - Ongeveer twintig ziekenhuizen in Nederland gaan failliet, als ze er niet in slagen de bezuinigingen van het kabinet te verwerken.

Dat heeft voorzitter van de raad van bestuur Pieter Vierhout van het Zeeuwse Admiraal de Ruyter Ziekenhuis woensdag gezegd op de internetsite Zorgvisie. Vierhout is oud-voorzitter van de Orde van Medisch Specialisten.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft de Nederlandse ziekenhuizen een bezuiniging opgelegd van 314 miljoen euro. Voor het Zeeuwse ziekenhuis, met vestigingen in onder meer Vlissingen en Goes, betekent dat naar verwachting een korting van 8 miljoen euro.

Harde maatregelen

Vierhout sluit niet uit dat er harde maatregelen moeten worden genomen. ''Misschien minder bedden op de Spoed Eisende Hulp, misschien minder bedden op de intensive Care, of misschien moeten we patiënten die dure complexe zorgt nodig hebben naar andere ziekenhuizen buiten de provincie sturen.''

Voor het toch al noodlijdende ziekenhuis zou die stap een verdere uitholling van het aanbod betekenen. Bovendien moeten zieke patiënten dan verder reizen voor hulp.

Vierhout zegt dat in uiterste geval faillissement dreigt, niet alleen voor zijn ziekenhuis, maar ook voor enkele tientallen andere instellingen.

In een toelichting zei hij weinig hoop te hebben dat de minister haar plannen voor bezuinigingen bijstelt.